Відомо, що середній вік життя еритроциту в здоровому організмі 120 днів. На думку учених, підвищити стійкість кров'яних кліток до зовнішніх дій і продовжити час їх циркуляції можна за допомогою полуниці
. Група дослідників з Італії і Іспанії вивчила на добровольцях вплив вживання полуниці на склад крові. Учасники експерименту щодня з'їдали по півкіло полуниці сорту "Sveva" протягом місяця. Учені брали у них зразки крові для аналізу кілька разів за час експерименту. В результаті виявилося, що регулярне вживання полуниці підвищує антіоксидантную ємкість плазми, а також стійкість червоних кров'яних кліток до окислювального гемолізу (руйнуванню).
Окислювальний стрес - частий супутник різних порушень і захворювань, таких, як серцево-судинні, рак і цукровий діабет. У зв'язку з цим в організмі існує безліч всіляких антіоксидантних механізмів, що діють на різних рівнях. Коли міра окислювальних процесів перевищує можливості антіоксидантних механізмів, виникає окислювальний стрес. Антиоксиданти можна отримати, вживаючи ягоди, фрукти і інші продукти. Полуниця містить велику кількість фенольних з'єднань, наприклад, флавоноїди, антіоксидантнимі, що володіють, і нейтралізуючими вільні радикали властивостями. Різні сорти полуниці містять антиоксиданти в різних кількостях і пропорціях. Зараз команда учених приступила до аналізу впливу щоденного вживання полуниці на склад крові, але в меншому дозуванні (150-200 грам). Дослідники рекомендують зробити вживання полуниці частиною здорового і збалансованого живлення. Результати їх досліджень опубліковані в журналі Food Chemistry, повідомляє Science Daily.